گیربکس
اساس کار گیربکس (جعبه دنده) :
گیربکس ها می توانند در ازای کاهش دور ، گشتاور را افزایش دهند یا در ازای کاهش گشتاور دور را افزایش دهند . در حالت ایده آل حاصلضرب دور در گشتاور در ورودی و خروجی گیربکس ثابت است ، اما با توجه به تلفات انرژی در یک دستگاه مکانیکی این حاصلضرب در محور خروجی کمتر می شود .
نحوه انتخاب گیربکس :
1 . توان ورودی ( منظور قدرت الکترو موتور با واحد کیلو وات یا اسب بخار )
2 . دور ورودی ( دور چرخش شافت الکترو موتور در دقیقه )
3 . دور خروجی ( دور چرخش شافت خروجی گیر بکس در دقیقه )
4 . اندازه گشتاور خروجی ( معمولاً بر حسب واحد نیوتن متر سنجیده می شود )
5 . نسبت تبدیل ( از تقسیم عدد دور خروجی بر عدد دور ورودی بدست می آید )
عوامل اصلی و تاثیر گذار در انتخاب یک گیربکس :
1 . نوع ماشین و نوع کار
2 . دمای محیط
3 . شرایط محیط مانند گرد و خاکی بودن ، رطوبتی بودن ، یخ زدگی ( سرما ، گرما ، رطوبت و . . . )
4 . موتور محرک ( نوع و مشخصات )
5 . نوع انتقال بین موتور گیربکس ( مستقیم ، از طریق کوپلینگ کلاچ ، واریاتور )
6 . نوع آرایش محورها
7 . مقدار بار شعاعی و یا پیشران و علل آن
انواع گیربکس های صنعتی :
1 . مرکب (Compound Gearbox)
2 . حلزونی (Worm Gearbox)
3 . هلیکال (Helical Gearbox)
4 . خورشیدی (Planetary Gearbox)
گیربکس هلیکال :
گیربكس هلیکال شامل تعدادی چرخ دنده است كه دارای ساختار مارپیچ یا هلیكال هستند و به همین دلیل به این نام شهرت یافته است . این نوع چرخ دنده ها از دسته چرخ دندههای ساده ولی با امتداد پروفیل مورب نسبت به امتداد شافت هستند .
انتقال نیرو در این نوع گیربكس ها با توجه به ساختار چرخ دندههای آنها ( هلیكال ) با حركت یك نقطه در امتداد سطح دنده انجام می شود .
در این گیربكس ها به علت كاستن صدا و درگیری نرم چرخ دنده ها در سیستم های انتقال نیرو به كار می روند و می توانند در دورها و توان های بالاتری نسبت به دنده های ساده استفاده شوند . اساس كار این گیربكس ها بدین صورت است كه با كاهش دور باعث افزایش گشتاور در قسمت خروجی می شوند .
گیربکس حلزونی :
این گیربکس ها متشكل از یك ماردون فولادی كه سخت كاری پیوسته شده و سنگ خورده است و یك چرخ دنده حلزونی از جنس برنز ریخته گری شده است . این گیربکس ها حركت سینماتیكی خود را از این دو قطعه تامین می كنند .
در گیربکس های حلزونی به دلیل ساختار و زاویه ی خروجی آنها به دلیل متعامد بودن دارای كاربری های فراوانی است و به دلیل كاركرد نرم در سیستم های بالابر و همچنین آسانسورها كه نیاز به ایجاد گشتاور و راه اندازی نرم است، كاربرد فراوانی دارند .
همچنین این گیربکس ها در كانوایرها و سیستم های انتقال مواد كوچك نظیر كارخانه های كاشی و سرامیك كاربرد فراوانی دارند ، یكی دیگر از مزایای منحصر به فرد این گیربکس ها قابلیت نصب در هشت حالت متفاوت كه باعث استفاده راحت این گیربکس گردیده است و مزیت منحصر به فرد این نوع از گیربکس ها تعمیر و نگهداری آسان آنها است . از دیگر مشخصه های گیربکس حلزونی ، عدم برگشت پذیری در نسبت های تبدیل بالای 30 است .
گیربکس خورشیدی :
به طور كلی گیربكس های دنده خورشیدی ، بسته به میزان كاهش دور ، از طبقات مختلف تشكیل می شوند كه در هر طبقه نسبت های دور به طور معین و به صورت مستقل كاهش می یابد. بدین نحوه كه تعدادی چرخ دنده دور ورودی هر طبقه را كاهش داده و به طبقه بعد منتقل می كنند .
لذا به واسطه چند مرحله ای بودن كاهش دور در این نوع گیربكس ها امكان بدست آوردن دورهای ایده ال در محدوده ای بین 450 تا ∞+دور در تنها یك تا چند طبقه (stage) گیربكس قابل دستیابی می باشد. نسبت تبدیل در هر طبقه گیربكس بین 3 تا 7 متغیر است.
ورودی این نوع گیربكس در انواع:
1.شافت دار
2 . هالو شافت (Hallow Shaft)
3 . نوع 90 درجه (زاویه دار)
كه امكان نصب آن ها را در موقعیت های مختلف امكانپذیر می باشد .به واسطه فولادی بودن دنده های داخلی این گیربكس ها و همچنین تقسیم بار به صورت متوازن بین چرخ دنده های هر طبقه از گیربكس ، شاهد دوام و طول عمر بسیار بالا به همراه تحمل بارهای چندین برابر ظرفیت به صورت مقطعی میباشد.
ویژگی های گیربکس خورشیدی :
1.حجم کم
2 . گشتاور بالا
3.تغییر دور و گشتاور خروجی در كوتاه ترین زمان
4 . تنوع بسیار بالای محصولات و انطباق با هر نوع طراحی
6 . تنوع در دور خروجی (0.62 دور تا 325.5 دور در صورت استفاده از ورودی 1400 دور) و گشتاور خروجی تا سقف کاری 24000 n/m و تحمل دور ورودی تا 3000 دور .
7 . ضمانت و خدمات پس از فروش در حداقل زمان ممكن
گیربكس های آویز :
این نوع گیربكس ها مانند گیربكس های هلیكال ساختار چرخ دنده هایی با امتداد پروفیل مورب نسبت به امتداد شافت دارند با این تفاوت كه دارای ساختار چند محوری به صورت موازی می باشند . گیربكس آویز به دلیل قابلیت چند محور بودن ، توانایی ایجاد نسبت های تبدیل بالایی را دارد كه به موازات این مسئله قابلیت ایجاد گشتاورهای بالایی را نیز دارد و در مواردی كه نیاز به گشتاورهای بالا و كاركرد به صورت دائم كار است ، همانند دستگاه های میكسر و یا سیستم های محرك خطی در جرثقیل های سقفی چند كاره انتخاب بسیار عالی می باشد .
همچنین این نوع از گیربكس ها به دلیل داشتن حجم بالایی از روغن به صورت دائمی دارای ظرفیت حرارتی بالایی نسبت به سایر گیربكس های هلیكال هستند كه این امر خود باعث بالا رفتن عمر كاركرد گیربكس و عدم تخریب زود هنگام دنده ها می گردد . در این گیربكس ها دامنه گسترده ای از نسبت های تبدیل وجود دارد كه این باعث ایجاد فضایی بهتر جهت مانور انتخاب گیربكس های مورد نظر طراحان و مصرف كنندگان محترم می گردد .
كاربرد گیربکس های آویز :
این نوع گیربكس ها به دلیل شكل ظاهری و نحوه نصب كه قابلیت نصب بالغ بر هشت حالت متفاوت در بسیاری از دستگاه های صنعتی از قبیل میكسرها ، سیستم های انتقال مواد به صورت خطی بدون شوك بالا ، جرثقیل و وینچ های سقفی ، آسیاب های بال میل ، کانوایر ، نوار نقاله ، نورد ، سیستم های كاركرد به صورت همزمان (جفت) ، هواده های سطحی در تصفیه خانه های فاضلاب ، صنایع شیمیایی ، صنایع فولاد و سیمان دارای كاربردهای فراوانی می باشند.
اورینگ (O-ring) یا پکینگ (packing) یا اتصال حلقهای (tonic joint) یک گسکت (gasket) مکانیکی دارای شکل حلقه از جنس الاستومر با یک سطح مقطع گرد است که برای قرارگیری در یک شیار و فشرده شدن در حین اتصال دو یا چند قطعه و ایجاد یک آببندی در سطح اتصال طراحی شده است.
اورینگ میتواند در کاربردهای استاتیک و یا در کاربردهای دینامیک که در آن حرکت نسبی بین قطعات و اورینگ وجود دارد استفاده شود. نمونه دینامیک شامل شافتهای دوار پمپ (pump) و پیستون سیلندرهای هیدرولیک (hydraulic cylinder) میشود.
اورینگها یکی از رایجترین آببندیها در طراحی ماشین آلات هستند زیرا ارزان، دارای تولید آسان، قابل اعتماد و دارای ملزومات نصب کمی هستند و میتوانند دهها مگاپاسکال فشار را آببندی کنند.تست ترمودینامیکی پمپ (thermodynamic pump testing) یک روش از تست پمپ (pump testing) است که در آن برای پیدا کردن راندمان یک پمپ تنها به اندازهگیری افزایش دما، توان مصرفی و اختلاف فشار نیاز است.
این اندازه گیریها معمولا با پروبهای دما و فشار انجام میشود که در محل ولوها (valves) در ورودی و خروجی پمپ وارد میشوند. از این اندازه گیری میتوان جریان تولید شده توسط یک پمپ را به دست آورد. این تست در استانداردهای تست هیدرولیک دقت بالا مانند ISO 5198 توضیح داده شده است.
روش ترمودینامیکی برای تست عملکرد پمپها، کالیبراسیون فلومترها (flow-meters)، تست منحنی سیستم و کاربردهای دیگر استفاده میشود و قادر به دستیابی به نتایجی را با عدم اطمینان کمتر از 1 درصد در بازده پمپ و کمتر از 1.5 درصد در جریان است. در حالی که تست ترمودینامیکی امکان تست پیکربندی لولهکشی را نیز دارد، دیگر روشهای معمول تست پمپ نمیتوانند نتایج دقیقی ارایه کنند.
شرکت صنعتی واستریوش آماده خدمت رسانی در زمینه طراحی، ساخت، و نصب انواع قطعات صنعتی به شما دوستان و همکاران گرامی میباشد.